AVG Buurtteams Organisatie PLUIM Activiteiten Stadsdelen

 

CHI KUNG 55+

Zhuang Chi Kung (dat spreek je uit als "djam djong tschie koeng") is een Chinese oefenmethode om energie, vitaliteit, gezondheid en bewustzijn te ontwikkelen. In China worden deze oefeningen ook "staan als een boom" genoemd en al langer dan 2000 jaar toegepast. Zij zijn daar een vast onderdeel van de reguliere geneeskunde, in ziekenhuizen en parken kun je mensen zien trainen!

Men ontdekte dat vermoeidheid, pijn, stijfheid, gewrichtsklachten, chronische aandoeningen en fysieke, mentale en emotionele ziekte kunnen optreden door een gebrekkige of geblokkeerde stroom van vitale energie. Met Chi Kung ontwikkel en verzorg je levensenergie, het is het Chinese antwoord op de grote vragen van onze maatschappij: hoe word en blijf ik gezond en vitaal?

Het mooie is dat deze eenvoudige, rustige oefeningen zo krachtig en makkelijk toe te passen zijn, want iedereen kan op het eigen niveau zittend of staand mee doen, ongeacht leeftijd, klachten, stijfheid of een fysieke beperking. In tegenoverstelling tot de meeste sporten en spierkracht-trainingen, kun je dit ook doen met klachten, beperkingen, als je ziek bent, een ledemaat mist, in een rolstoel zit of in bed ligt. 

In de les is er aandacht voor het opbouwen van energie, houding, ademhaling, zachtheid, mentale rust. Stilstaande (of zittende) houdingen wisselen af met zachte bewegingen die op een rustig tempo worden uitgevoerd en herhaald. Je hebt geen bijzondere kleding of gereedschappen nodig om mee te doen, alleen losjes zittende kleding en platte schoenen.

Energie-training en reguliere trainingen voor je conditie of lenigheid zijn verschillende dingen, de kennis hoe je energie kunt opbouwen en verzorgen is nog schaars in Nederland, ik heb deze kennis nog in geen andere trainingsmethode terug gevonden. Deze lessen zijn bijzonder.

"ik kon geen tien minuten staan - nu doe ik het hele uur zonder problemen staand mee"
"ik heb weer warme handen en voeten"
"dat het is zo eenvoudig is om iets voor mijzelf te doen"
"heerlijk om tot rust te komen, ik vind dit leuk"
"ik kan weer naar de winkel lopen"
"mijn rugpijn is weg"
"mijn kinderen vroegen mij wat ik deed - omdat ik weer straal"

Deze les wordt gegeven in Oost, West, Zuid.

 

U kunt een e-mailbericht met vragen of opmerkingen over deze website verzenden aan mbvo_amsterdam@hotmail.com.
Laatst bijgewerkt: 29-04-2022
Meer Bewegen voor Ouderen is een zelfstandig onderdeel van Cordaan Thuiszorg.